Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φλάβιος Βελισάριος (500 – 565 μ.Χ.)

04/10/2011

Ένας από πιο λαμπρούς στρατηγους όλων των εποχών. Εδρασε κατά τη βασιλεία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανου Α’.  Γεννήθηκε στη Γερμανίκεια της Θράκης και εικάζεται οτι υπήρχε βαρβαρικό στοιχείο στην καταγωγή του. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν βουκελλάριος του Ιουστίνου Α’ όπου διακρίθηκε στον αγώνα κατά των εχθρών βορείως του Δούναβη. Στα 29 του χρόνια  έγινε αρχιστράτηγος της Ανατολής και αναχαίτησε τους Πέρσες.

Κατ’ εντολή του Ιουστινιανού ανακτέλαβε την Β. Αφρική και διέλυσε το Βανδαλικό κράτος αιχμαλωτίζοντας τον βασιλιά Gelmer (Γελίμερο).  Επιστρέφοντας στην Κωνστανινούπολη συνέβαλε στην καταστολή της εξέγερσης του «ΝΙΚΑ» και στερέωσε τη θέση του Ιουστινιανού.

Διετάχθη τότε να ανακαταλάβει την Ιταλία από τους Οστρογότθους. Πέτυχε να καταλάβει τη Ρώμη και τη νότια Ιταλία αλλά ανεκλήθει στη μέση της εκστρατείας εξ’ αιτίας της ζηλοτυπίας του Ιουστινιανού που τον υποτεύονταν για στάση.

Κατόπιν απεστάλει στην Ανατολή όπου αναχαίτησε ξανά την πρόοδο των Σασσανιδών. Μετά απο μια περίοδο δυσμένειας εξ αιτίας τριβών με την αυτοκράτειρα Θεοδώρα  απεστάλει ξανά στην Ιταλία όπου δεν κατόρθωσε να υποτάξει τους Οστρογότθους λόγω ανεπάρκειας διατιθέμενων μέσων και ανεκλήθει ξανά. Απέκρουσε μια επιδρομή Κουτριγούρων αλλά έπεσε σε δυσμένεια και απογυμνωθηκε από τα αξιώματα και την περιουσία του. Πληροφορίες περι της τυφλωσής του ως ποινής για απόπειρα εξέγερσης ελέγχονται ως ανακριβείς. Απεκαταστάθει μερικώς και ελαβε πίσω μέρος της περιουσίας του αλλα απέθανε ολίγον αργότερα.

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.