Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο γιαλαντζί πατριωτισμός και η…δικαίωση των κομιτατζήδων! (sic)

12/09/2017

Τελικά πρέπει να παραδεχτούμε ότι όχι μόνο η ημιμάθεια είναι χειροτέρα της αμαθείας αλλά και η μανία του Ρωμιού για προβολή μπορεί να δημιουργήσει ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε σε κάποια δίκη του: «..ποιος Ρωμιός δε θέλει να γίνεται ντόρος για το όνομά του;». Η μανία λοιπόν κάποιων Ρωμιών αναβιωτών για προβολή έβαλε και πάλι την ιστορία της χώρας μας με αρνητικό τρόπο στο προσκήνιο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η Βουλγαρική Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει διεξάγει μεγάλες ανασκαφές και έχει φέρει στην επιφάνειά ένα μεγάλο αριθμό εντυπωσιακών τάφων Θρακών βασιλέων στην νότια Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα διεθνή νόμιμα όλα αυτά αποτελούν ιδιοκτησία του Βουλγαρικού Δημοσίου. Για να προβάλουν τη χωρά τους και να προωθήσουν τον τουρισμό τους οι Βουλγαρικές Αρχές διοργάνωσαν μια έκθεση με τον τίτλο »Legends in Gold, Thracian Treasures from Bulgaria», ήγουν «Θρύλοι από Χρυσό, Θρακικοί Θησαυροί από τη Βουλγαρία». Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν αντικείμενα από 12 Βουλγαρικά Μουσεία και η έκθεση άρχισε μια παγκόσμια περιοδεία.

Το μουσείο του Μπέργκεν στη Νορβηγία είχε την έμπνευση να καλέσει αναβιωτές για να είναι πιο εντυπωσιακή η παρουσίαση της έκθεσης. Κάλεσε λοιπόν κάποιους Ρωμιούς αναβιωτές που έχουν μια μια μακρά παράδοση κακοποίησης της ελληνικής ιστορίας στο Εξωτερικό όπως στην Τουρκία και τη Ρωσία παλιότερα. Οι απίθανοι αυτοί τύποι αφού οργανώθηκαν «στο γόνατο» και επέλεξαν μεταμφιέσεις που θα συναγωνίζονταν επάξια τις υπερβολές της πάλι ποτέ «Τσινετσιτά» του περασμένου αιώνα αποβιβάστηκαν στην Νορβηγία για να βοηθήσουν στην προώθηση της…Βουλγαρίας. (sic) Φυσικά παρέλειψαν να διαβάζουν την αφίσα της διοργάνωσης που αναφέρει ξεκάθαρα ότι η έκθεση είναι για Bulgaria Treasures , ήγουν  Θησαυροί Βουλγαρίας. Μάλλον δεν ήξεραν… Αγγλικά! Αλλά όπως έχω ξαναγράψει¨αλλο ιστορική αναπαράσταση και άλλο τουρισμός πολυτελείας (high end tourism)

Κατόπιν οι Ρωμιοί έβγαζαν απρόσεκτα φωτογραφίες. Η φωτογραφία εδώ είναι από τη νορβηγική ιστοσελίδα της έκθεσης «Legender i gull» και η λεζάντα γράφει: «Bulgarere i Bergen er kjempe stolte!» ήγουν: Οι Βούλγαροι έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι! (sic). Φυσικά κάθε Νορβηγός που τη βλέπει όλους Βούλγαρους θα τους θεωρεί γιατί η Ελληνική σημαία δεν φαίνεται κάπου ή μήπως κάνω λάθος.

πηγή: legenderigull.no

Κι όταν οι επισκέπτες που έφταναν φυσικά θαύμαζαν «βουλγαρικούς θησαυρούς» και κάποια Βουλγάρα μετανάστρια μίλησε στα παιδιά της για αυτό, οι Ρωμιοί αναβιωτές της είπαν ότι αυτά είναι Ελληνικά. Προκλήθηκε λογομαχία που πήρε διαστάσεις και οι υπεύθυνοι του Μουσείου «πακετάρισαν» τους Ρωμιούς κακήν κακώς και είπαν ότι θα γίνει διοικητική εξέταση για το ζήτημα. Οι αγγλόφωνες βουλγαρικές σελίδες βεβαία βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για «άξεστους Έλληνες».

Έξοχα θα αναφωνήσουν οι απανταχού «Ελληναράδες», καλά τους κάνανε και υπεράσπισαν την κληρονομιά μας! Μόνο για ποια υπεράσπιση μπορεί να μιλήσει κάποιος που σιγοντάρισε ένα έθνος επίλυδων, με το οποίο έχουμε πολεμήσει τον περασμένο αιώνα, και το βοηθά να παρουσιάζει αντικείμενα της Ελληνιστικής Περιόδου σαν να ήταν δικά του; Μα καλά το ΔΣ των αναβιωτών, που διαθέτει ακόμα και Μυκηναινολόγο, πως δέχτηκε την πρόταση χωρίς να εξετάσει τα δεδομένα; Μέλη του με εμπειρία σε θέματα ασφάλειας δεν εξέτασαν τις “κακοτοπιές”; Αν διαφωνούσαν με τις βουλγαρικές θέσεις γιατί δε φρόντιζαν ώστε οι Νορβηγοί να υπογραμμίσουν την ελληνικότητα αν όχι όλων, τουλάχιστον κάποιων αντικειμένων;.

Είναι γνωστό ότι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις αν επιδείξεις συμπεριφορά ούγκανου χάνεις το δίκιο σου και απλά ρεζιλεύεις τη χώρα σου. Αν σε προσκαλούν κάπου όπου διαφωνείς με τη θεώρησή τους για το πολιτιστικό δρώμενο , ή δεν πας καθόλου ή απλά σε περίπτωση που πας γιατί σου βάζουν τα έξοδα κάνεις ότι.. σου λένε! Επίσης καλό είναι να μην πηγαίνουν κάπου άτομα με ανεπαρκή μόρφωση και ανεπαρκέστερη γνώση ξένων γλωσσών.

Θλίβομαι στη σκέψη ότι οι κομιτατζήδες στον άλλο κόσμο θα γελάνε με τα χάλια μας αλλά θλίβομαι περισσότερο γιατί οι αρνητικές προβλέψεις που είχα κάνει το 2015 σχετικά με την πορεία της αρχαιοελληνικής ιστορικής αναβίωσης στο εξωτερικό επαληθεύονται με τόσο άσχημο τρόπο.

Το “Αιδώς Αργείοι” που ειχα γράψει το 2014 μάλλον πέφτει σε ώτα κωφών. Μήπως πρέπει να γράψω “Αιδώς ..Κομιτατζήδες”… Ελεος πιά!

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.