Skip to content

Ζωντανή Ιστορία στην Ελλάδα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

11/10/2016

Παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες η «Ζωντανή Ιστορία» στην Ελλάδα ήρθε για να μείνει. Η Ιστορική αναβίωση άρχισε να διαδίδεται και να γίνεται αποδεκτή ακόμα  και στη χώρα μας. Τον περασμένο μάλιστα Νοέμβριο το Πολεμικό Μουσείο συνεργάστηκε με συλλόγους αναβιωτών και διοργάνωσε την εκδήλωση «Ελλήνων Τέχνη Πολεμική – 3.000 Χρόνια Ελλήνων Πολεμιστών». Οι επίσημοι και το κοινό είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανούς του Έλληνες πολεμιστές δια μέσου των αιώνων. Ηταν μια από τις κορυφαίες στιγμές της Ιστορικής αναβίωσης στη χώρα μας, τουλάχιστον στα δέκα χρόνια που ασχολούμαι με το χώρο.

Και φέτος ήταν μια χρόνια πλούσια σε εκδηλώσεις και οι αναβιωτές έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας τις περιόδους των ιστορικών επετείων. Είχα γράψει στο παρελθόν ότι όσοι αναβιωτές ασχολούνται με την Νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας δείχνουν να τη σέβονται περισσότερο και αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Τον Απρίλιο που μας πέρασε αναβιωτές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις για τη «Μάχη των Οχυρών». Ο σύλλογος «Φίλοι του Οχυρού Ιστίμπεη» με τη συνεργασία της ομάδας «Ελληνικός Στρατός 1940» των Πολωνών αναβιωτών της ομάδας «Edelweiss» παρουσίασαν μια εξαιρετική αναπαράσταση επεισοδίων από τις μάχες του Απριλίου 1941.

cea4ceb9cebccf8ecebdcf84ceb1cf82-cf84cebf-ce88cf80cebfcf82-cf84cf89cebd-ce95cebbcebbceaecebdcf89cebd-ce97cf81cf8ecf89cebd-cf83cf84cebf-

Ενδιαφέρον ήταν και το γεγονός ότι τον Μάιο έλαβαν χώρα εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Σιντικής και του Υπουργείου Αμύνης στο Οχυρό Ρούπελ. Με τη συνεργασία των ομάδων «Σερραίοι Ε.Σ. Β ΠΠ» και «LAH» παρουσίασαν στο κοινό αναπαραστάσεις των γεγονότων της εποχής.

slide_489696_6749898_free

Πηγή: Huffington Post Ελλάδας

 

Οι αναπαραστάσεις έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία.

Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ο σύλλογος ιστορικής φορεσιάς και οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ» έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821 αλλά και για την Έξοδο του Μεσολογγίου.

10249016_10203107341260157_1731846521_n

Η ποιότητα των αναπαραστάσεων τους είναι εξαιρετική (πηγή: messolonghinews.blogspot.gr)

 Στο τομέα της Αρχαίας ιστορίας τα πράγματα ειναι πολύ αμφιλεγόμενα. Τον περασμένο αιώνα και ανάλογα με τα τότε διατιθέμενα μέσα η ποιότητα των αναπαραστάσεων ήταν κορυφαία για την εποχή της.  Αδιάψευστη μαρτυρία η φωτογραφία από τις Δελφικές Γιορτές που οργάνωσε ο Άγγελος Σικελιανός το 1927 και το 1930.

hqdefault

Δυστυχώς σήμερα τα πράγματα δεν ειναι ευχάριστα για τις αναπραστάσεις με θέμα την Αρχαιότητα. Ο «ωχαδερφισμός» και ανευθυνότητα κυριαρχούν, ενώ ή λογική του «..σιγά και ποιός θα το καταλάβει…»  καταστρέφει το τελικό αποτέλεσμα. Τα ριχτάρια του καναπέ εμφανίστηκαν πάλι στους τόπους θυσίας των προγόνων μας  μαζί με…ποδοσφαιρικές  σημαίες!!

helladotrans ελλαδοτρανς κορυβαντες koryvantes

Καμαρώστε τα σανδάλια με νelcro που φοράει άλλος «οπλίτης» (αριστερά) και μετά γελάμε με τα «καραγκιοζιλίκια» που κάνουν οι Σκοπιανοί» στις αναπαραστάσεις τους.

090816-thermopyles-01 helladotrans ελλαδοτρανς koryvantes

Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι αυτόκλητοι αναβιωτές που ισχυρίζονται ότι τιμούν τους αρχαίους προγόνους μας μάλλον τους μισούν γιατί δεν θα τους φτάσουν ποτέ. Αλλιώς δεν εξηγείται η συνεχής τάση τους να ασελγούν κατα συρροήν κι εξακολούθηση πάνω στην Αρχαία μας Παράδοση και να κατακλύζουν το Διαδίκτυο με τις φωτογραφίες των βδελυγμάτων τους.

Δείτε και φρίξτε….

kranosmekapellobig-001 κορυβαντες koryvantes helladotrans ελλαδοτρανς heladotrnas eladotrans

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: