Skip to content

Διάλεξη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών 27-28 Νοεμβρίου 2015

19/12/2015

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών διοργάνωσε στις 27-28 Νοεμβρίου διημερίδα με θέμα: «Ελλήνων Τέχνη Πολεμική – 3.000 Χρόνια Ελλήνων Πολεμιστών». Για το σκοπό αυτό προσκάλεσε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, οι αναβιωτές των οποίων ξαναζωντάνεψαν τις. ένδοξες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, το οποίο αποτελείται από διακεκριμένους ιστορικούς. Την πρώτη ημέρα η παρουσίαση έγινε για τα μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και ξένους αξιωματούχους, ενώ τη δεύτερη η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Το Άγημα «Λεωνίδας» παρουσίασε Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές. Οι σύλλογοι «Λιάρος» και «Σκοπευτικός Όμιλος Πατρών» ζωντάνεψαν του Αγωνιστές του 1821 ενώ η ομάδα αναπαραστάσεων «Ελληνικός Στρατός 1940» έδειξε την αμφίεση των ηρώων του Βορειοηπειρωτικού Μετώπου

DSC_0379-001

Ο Προέδροε του Πολεμικού Μουσείου εν μέσω των αναβιωτών

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών είχε την τιμή να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας το Βυζαντινό Στρατό της περιόδου από το 313 έως το 1462 μ.Χ. Με την ιδιότητά μου ως ιστορικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας παρουσίασα με λεπτομέρειες την οργάνωση και τον εξοπλισμό μία εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της ιστορίας των Βυζαντινών στρατευμάτων στην ξηρά αλλά και τη θάλασσα.

DSC_0267-001

Επίσης επισήμανα την έλλειψη Βυζαντινών τεχνικών εγχειριδίων ένοπλης μάχης που οδηγεί πολλούς σε αυθαίρετες ερμηνείες για τον Βυζαντινό τρόπο του μάχεσαι

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χρυσοβαλάντη Ταμπακάκη και το μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Οπλομαχίας κ. Οδυσσέα Δάλλα που με τις ακριβείς αναπαραστάσεις του εξοπλισμού και των θωρακίσεων τους συνέβαλλαν στα μέγιστα ώστε να ζωντανέψω την παρουσίασή μου δείχνοντας στους επισήμους και το κοινό ένα Βυζαντινό αξιωματούχο του 14ου αιώνα και ένα κατάφρακτο του 10ου αιώνα μ.Χ..

presentation

Παρουσιάζοντας με τη βοήθεια του κου Δάλα (αριστερά) και του κου Ταμπακάκη (δεξιά)

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ι.Ε.Π.Τ.   κ. Γεώργιος Ζαχαρόπουλος μίλησε για τον ρόλο των σύγχρονων συλλόγων και οργανισμών ιστορικών Ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών καθώς και για τη σταθερή ανάπτυξη και διάδοση της Τέχνης στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα Επίσης έδειξε στους επισήμους και το κοινό την διαφορά μεταξύ των πραγματικών πολεμικών τεχνικών σε αντίθεση με τις μυθοπλασίες του κινηματογράφου.

DSC_0071-001

Με το Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ι.Ε.Π.Τ. κ. Γεώργιο Ζαχαρόπουλο (αριστερά) στο περίπτερο της Ομοσπονδιας

Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί ήταν οι αθλητές του ΑΣ Ακαδημία Οπλομαχίας Ανδρέας Παυλίδης και Κωνσταντίνος Γαλάνης που έκαναν επίδειξη αγώνων με μεταλλική μακριά σπάθα (longsword) και αγώνων με σπαθί και ασπίδιο (sword and buckler).

ακαδημια

Οι κκ Γαλάνης και Παυλίδης κατά την διάρκεια των επιδείξεων οπλομαχητικήε

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Ταξίαρχο Παναγιώτη Καπερώνη και τον διοργανωτή της εκδήλωσης Συνταγματάρχη (Π/Β) Γεώργιο Σκαλτσογιάννη που παραχώρησαν στην Ομοσπονδία και σε μένα το βήμα ώστε να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια ζωντανή εικόνα της ιστορίας του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Η βράβευσή μας με το μετάλλιο του Μουσείου είναι μια ενθάρρυνση για τη συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων μας

μεταλλιο

Το Μετάλλιο του Πολεμικού Μουσείου

Ευχαριστώ επίσης την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της στις ακαδημαϊκές μου γνώσεις και συγχαίρω τους συλλόγους ιστορικών μελετών και αναπαραστάσεων για το έργο τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Έθνους.

DSC_0366-001

Η ομάδα της της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ι.Ε.Π.Τ. μετά τη λήξη της παρουσίασης της

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: