Skip to content

ΟΙ ΕΛΛΑΔΟΤΡΑΝΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΑ

20/07/2015

Σε μια δύσκολη για τη Ελλάδα περίοδο είναι λογικό να στρεφόμαστε προς την παράδοσή μας και την ιστορία μας; όχι μόνο για να πάρουμε κουράγιο αλλά και σαν πηγή παραδείγματος και έμπνευσης. Όπως έγραψα και στο παρελθόν οι κάτοικοι αυτής της χώρας δείχνουν να σέβονται αρκετά την νεώτερη ιστορία της και το δείχνουν με αξιοπρεπέστατες αναπαραστάσεις εποχής. Ακόμα και στην Ιστορία του Μεσαιωνικού Ελληνισμού η Κύπρος δείχνει ότι το μέλλον μπορεί να είναι ελπιδοφόρο και δεν ξεχνάει.

Στο τομέα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας παρά τα όσα λέμε για αυτούς σέβονται στην Αρχαία Ελληνική Παράδοση και αναγνωρίζουν ότι είναι κληρονόμοι της Μεγάλης Ελλάδος. Στη Γαλλία έγιναν εκδηλώσεις για τα 2600 χρόνια από την ίδρυση της Μασσαλίας. Η πόλη μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό αρχαιολογικό πάρκο όπου ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά ήρθαν σε διαδραστική επαφή με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Δεν είναι όμως μόνο στη παραλιακή Μασσαλία που οι Γάλλοι κάνουν πράξη τη συμμετοχή τους στην Αρχαια Ελληνική Κληρονομιά αλλά και στην στην Σατιγιόν στην γαλλική ενδοχώρα όπου βρέθηκε ο μεγάλος χάλκινος κρατήρας από την Λακωνία οι Γάλλοι τιμούν την Ελλάδα.

Οι προσπάθειες μάλιστα του τοπικού συλλόγου είναι αξιοπρόσεκτες και αρκετά επιτυχείς.

Τα παράξενα ακόντια είναι βέβαια έτσι για λόγους ασφαλείας γιατί στη Γαλλία πειραματίζονται ενεργά στη δυναμική της φάλαγγας..

Στην Ιταλία επίσης θυμούνται και τιμούν την Μεγάλη Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2015 έλαβε χώρα το αρχαιολογικό φεστιβάλ του Τάραντα που ελπίζει να εξελιχθεί σε θεσμό. Οι Ιταλοί με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και την ιστορική ακρίβεια ζωντάνεψαν τον Αρχαίο Τάραντα επί μία εβδομάδα.

tarantiada3

Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι οπλίτες φορούσαν διαρκώς τον εξοπλισμό τους αδιαφορώντας για τον καύσωνα. Ειδικά τα κράνη τους.

Ακόμα και στην αμφιλεγόμενη σήμερα Γερμανία πραγματοποιείται σοβαρή επιστημονική έρευνα στην Ελληνιστική περίοδo. Στην Αγγλία που έχει μια μακρά παράδοση ιστορικών αναπαραστάσεων ερευνούν με σοβαρότητα το Αρχαίο Ελληνικό ιππικό.

Και ενώ αυτά ελάμβαναν χώρα στη γη των Εσπερίδων στην στέπες που άλλοτε αλώνιζαν οι Σκύθες και πολλοί σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι βρίσκονταν η μυθική Υπερβόρεια έλαβε μέρος το ετήσιο Ρωσικό τουριστικό φεστιβάλ “Χρόνοι και Εποχές”. Μια εξαιρετικά προσεκτική και επιστημονικά ορθή αναπαράσταση που περιλάμβανε και διαδραστική επαφή με το κοινό.

Η κύρια θεματολογία του φεστιβάλ αφορούσε την Αρχαία Ρώμη και δευτερευόντως του πολιτισμούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή. Εκτός από μια άψογη παρουσίαση ρωμαϊκής αγοράς (forum) υπηρχαν κι επιδείξεις πολεμιστών της περιόδου. Οι Ρώσοι φίλοι μου από τον σύλογο “Ανάβασις” έφτιαξαν που ωραίες αναπαραστάσεις του Βασιλείου του Βοσπόρου (Ελληνικές) καθώς και αναπαραστάσεις Κελτών και Σαρματών πολεμιστών.

Αναπαράσταση οπλίτη από το Παντικάπαιο του Βοσπόρου courtesy Andrey Lovchikov

Από την πολύπαθη χώρα μας υπήρξε μια συμμετοχή που τίμησε δεόντως την παράδοση του βιασμού της ελληνικής ιστορίας στο εξωτερικό που άρχισε στην Μικρά Ασία. Τι να πρωτοπεί κανείς για την απίθανη περιφορά “πολεμιστών” που έφεραν ότι ήθελε ο καθένας με ανάκατα, άσχετα χρονολογικά, στοιχεία από διάφορες εποχές της Ελληνικής Ιστορίας χωρίς ειρμό και λογική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναπαράσταση του Αμαζόνου (μεγάλου αρχηγού των αμαζόνων -sic) με επωμίδες που θυμίζουν “μπρατσάκια” σε παραλία και από μακρυά αποτυχημένη κατασκευή κηροπηγίου της Αναγέννησης!!!

amazonos κορυβαντες koryvantes

Μήπως άραγε πρόκειται για αναπράσταση ένοπλου ιερέα της ξενόφερτης από την Aνατολή λατρείας του Αδωνη? Και καλά ο οπλουργός που έφτιαξε την πανοπλία γιατί δεν του πήρε μέτρα αλλά τον έκανε σαν καρικατούρα? Εκτός κι αν  αποπειράθηκε να φτιάξει θωρακισμένα μπρατσάκια.  Ισως βέβαια να ήθελαν να αναπαρστήσουν στις κωμικές μονομαχιες που γίνονταν στα διαλείμματα των κανονικών αιματηρών αγώνων!

 κορυβαντες koryvantes

image courtesy Margarita Roditcheva

Μάλλον εμφορούμενοι υπό “υψηλό εθνικό αίσθημα” θα πήγαν να σαμποντάρουν μετά από δύο χιλιετίες το θρίαμβο του Αιμίλιου Παύλου παρουσιάζοντας του Μακεδόνες αιχμαλώτους (sic) με ένα ανάμεικτο στυλ από Συμμάχους αιχμαλώτους των Ιαπώνων στο Β’ ΠΠ που κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες και …γιαγιάς στην παραλία

Είχαμε επίσης μια τραγελαφική αναπαράσταση μονομαχίας όπου ο ένας εκ των δύο αντιπάλων έδειχνε παντελή άγνοια οπλομαχητικής. Όταν το βιντεάκι του τερατουργήματος τοποθετήθηκε από τον πασιχαρή υπεύθυνο του “χειρισμού των όπλων” σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σχετική με τις ευρωπαϊκές πολεμικές τέχνες συγκέντρωσε τα σκωπτικά σχόλια έμπειρων οπλομάχων  και το επιεικέστερο όλων ήταν ότι οι υπεύθυνοι του τραγέλαφου πρέπει υποχρεωτικά να δουν 300 φορές γνωστή αμερικανική ταινία με θέμα του Περσικούς Πολέμους!! Τελικά το “ελλαδοτρανσιλίκι” ΔΕΝ αντιγράφεται. Πρέπει να το έχεις μέσα σου!

mosxashow1

Θα ήταν σκόπιμο την επόμενη φορά που θα βγουν στο εξωτερικό να αναπαραστήσουν γενίτσαρους όπως είναι μάλλον η κρυφή επιθυμία κάποιου επιστήμονα που επισκέπτεται γειτονική βαλκανική χώρα παριστάνοντας τον Βυζαντινό υποτελή των Οθωμανών ντυμένος σαν Τούρκος μισθοφόρος του Καντακουζινού με εμφάνιση που μάλλον παραπέμπει σε χορευτή τον καπηλειών της Ισταμπούλ του 19ου αώνα (sic)

Αλλά δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει αφού ο συγκεκριμένος εκθείαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες της Ημισελήνου με λεζάντα των ύμνο των τσετών, ενώ το διαδίκτυο κοσμείται από φωτογραφία του που χαριεντίζεται με εξτρεμιστές εξ ανατολών!!! 

Όπως λέει και κάποιος γνωστός μου: υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ επιστημονικής έρευνας – ιστορικής αναπαράστασης και τουρισμού πολυτελείας (high end tourism) για χίπστερς –ή καλύτερα  επί το νεο-ελληνικότερον καραγκιοζιλίκι! Θα πρέπει οι αναπαραστάσεις την Ελλάδα να πάψουν αν περιφρονούν το εγχώριο και διεθνές κοινό με τη λογική του¨: «πολλοί το βλέπουν αλλά λίγοι το ξέρουν» όπως έγραφε ξένα αρχαιολογικά έντυπα και κάποιος δάσκαλος που: «»δίδασκε και νόμο δεν εκράτη.

Μερικοί πάντως επιμένουν μα μην το καταλαβαίνουν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν όλη την αρνητική θεώρηση που έχουν οι ξένοι για τους νεο-ρωμιούς!  Δυστυχώς τα πράγματα δείχνουν ότι ο βιασμός της Αρχαία; Ελληνικής Παράδοσης θα ξαναεξαχθεί! Κακόμοιρη πατρίδα…

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: