Skip to content

Οι Σαρμάτες

07/10/2013

H καταγωγή των Σαρματών αποτελεί ακόμα αίνιγμα. Ο Ηρόδοτος(1) αναφέρει ότι ήταν μια φυλή που δημιουργήθηκε από τους Σκύθες και τις Αμαζόνες του ποταμού Θερμόδοντα. (νομάδες Κάσκα;) Πολλοί πιστεύουν ότι οι Σαυρομάτες του Ηροδότου είναι παραφθορά του Σαρμάτες  (2) Το Ιερό βιβλίο των Περσών «Αβέστα» μιλά για μια περιοχή με το όνομα «Σαϊρίμα» και ο Ψευδοσκύλαξ αναφέρει ότι οι γείτονες των Σκυθών ονομάζονται «Συρμάται». Ήταν χωρισμένοι σε φυλές γνωστές σαν Ιάζυγες και Ροξολάνοι. Επίσης αναφέρονται από τους Κινέζους σαν Γιέν-Τσάι ή Αλαν-Λιάο και γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι οι Αλανοί είναι μια από τις Σαρματικές φυλές. Ανήκαν και αυτοί όπως οι Σκύθες στους «ιρανόφωνους» νομάδες και ήταν σίγουρα ινδοευρωπαϊκό φύλλο. Άλλοι συγγραφείς τους περιγράφουν  ως «Σίνδους σκλάβους οδηγούμενους από μαστίγια», υπονοώντας ότι αρχικά ήταν υπόδουλοι στους Σκύθες. (3)

Σαρμάτες ευγενείς ThomasCrow

Σύμφωνα με τον Πλίνιο συνήθιζαν τη δερματοστιξία (τατουάζ) και ένα ιδιόρρυθμο έθιμό τους ήταν να μην επιτρέπουν στα κορίτσια να παντρευτούν αν δεν έφερναν στη φυλή το κομμένο κεφάλι ενός εχθρού. (4) Ανάγλυφα όμως από την περιοχή της Κριμαίας και της Ν. Ρωσσίας τους απεικονίζουν σαν κατάφρακτους ιππείς. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι κατασκεύαζαν θωρακίσεις εξ οπλών ίππων, λόγω δυσκολίας στην ανεύρεση μετάλλων. (5) και ο Οβίδιος έγραψε ότι χρησιμοποιούσαν δηλητηριασμένα βέλη. Χρησιμοποιούσαν ευνουχισμένους ίππους στη μάχη. (6) Οι μονάδες σχηματίζονταν από άντρες που είχαν δώσει όρκο πίστης και είχαν πιει κρασί ανάμεικτο με σταγόνες αίμα όλων των στελεχών της μονάδας. Όποιος ηγήτορας ήθελε να συγκεντρώσει στρατό έσφαζε ένα βόδι, το μαγείρευε και άπλωνε το κρέας πάνω στο τομάρι. Μετά οι συγγενείς και οι φίλοι του έπαιρναν μερίδα και δήλωναν πόσους φίλους ή πόσα όπλα θα έφερναν για να τον υποστηρίξουν. (7)

Αναγλυφο απο την Κριμαια που παριστά μάλλον εξελληνισμένο Σαρματη

Το σύνολο του στρατού τους ήταν αρχικά ιπποτοξότες και μόνο λίγοι ευγενείς έφεραν θωράκιση. Η μάχη όμως του Θάτη σηματοδοτεί την άνοδό τους. Ξεκινώντας σαν μισθοφόροι βασιλείου του Βοσπόρου βελτίωσαν αρχικά τον εξοπλισμό τους. Θεωρούνται οι εφευρέτες του αναβολέα. Σε μερικές περιπτώσεις σχημάτισαν μονάδες κατάφρακτου ιππικού. Ενώ οι ελαφροί ιππείς έφεραν ασπίδα, οι κατάφρακτοι έκαναν έφοδο κρατώντας την λόγχη και με τα δύο χέρια. Τα ξίφη τους ήταν αρχικά κοντά αλλά σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται σε μήκος. Σταδιακά οι Ροξολάνοι και οι Ιάζυγες μετανάστευσαν  μέχρι την Δακία. Συμμάχησαν με τους Δάκες και αποτέλεσαν μεγάλο πρόβλημα για τους Ρωμαίους. Τελικά εισήλθαν στη Ρωμαϊκή υπηρεσία ως βαριά οπλισμένοι ιππείς. Πιθανολογείται ότι μία ίλη Σαρματών κατάφρακτων, σταθμευμένων στην Βρετανία κατά του πρώτους  χριστιανικούς αιώνες, απετέλεσε την βάση των θρύλων για το βασιλιά Αρθούρο και τους ιππότες του.

 

Πηγές

1. Ηρόδοτος «Ιστορίαι»  4. 110-116 Loeb Κλασσική Βιβλιοθήκη έκδοση 1914

2. Πολύβιος «Ιστορία»  20.4-6 38.1 Τύμφη. Evelyn S. Shuckburgh London: Macmillan, 1889

Πλίνιος «Φυσική Ιστορία» 4.80 J. M. Dent & Sons, Ltd., London, 1905

3. Βαλέριος Φλάκος Αργοναυτικά 6 Loeb Κλασσική Βιβλιοθήκη έκδοση 1914

4. Ιπποκράτης «Περί Αέρων» 17 J. M. Dent & Sons, Ltd., London, 1903

5. Παυσανίας «Ελλάδος Περιήγησις – Αττικά» 21.8 Εκδοτική Αθηνών

6. Στράβων  Γεωγραφικά 7,4,8 Loeb Κλασσική Βιβλιοθήκη έκδοση 1914

7. Λουκιανός Τόξαρις 48 J. M. Dent & Sons, Ltd., London, 1904

One Comment
  1. Reblogged this on ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: