Skip to content

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ (Βασιλεύς της Σπάρτης), Ο Περσέας (Βασιλεύς της Μακεδονίας) και το οικοσύστημα των σύγχρονων λατρευτών τους (Μαραθωνιστές, Λεωνιδιστές, Πλαταιιστές, Ολυμπιστές, Πυδναιοσαρισσοφόροι και Συνεργάτες αυτών)

03/07/2013

Ωραίο πράγμα η ελευθερία της έκφρασης. Έχει όμως και παρενέργειες καθώς επιτρέπει σε πολλούς να αυτό-γελοιοποιούνται και να εκφράζουν την άγνοιά τους. Να μην ξεχνάμε βέβαια και την έλλειψη αισθητικής που (συνήθως) τους διακρίνει. Άλλωστε και το «κιτς» ελευθερία της έκφρασης θεωρείται. Και λοιπόν θα πει κάποιος, και η αυτό-γελοιοποίηση δεν είναι μέρος της ελευθερίας του λόγου;

Ίσως… αν πρόκειται ατομικά για τον καθένα… αλλά η γελοιοποίηση της Ιστορίας, ειδικά με το πρόσχημα της τήρησης της ‘’αρχαίας παράδοσης’’ και της ‘’μνήμης των νεκρών ηρώων’’ είναι αισχρό και απαράδεκτο!

Είχα επισημάνει στο παρελθόν το θέμα ,  ακόμα και στο χώρο του αθλητισμού .  Και φυσικά υπενθυμίζω ότι ανήκω σ’ ένα που Σύλλογο συνειδητά απέχει από οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση/εκδήλωση δεν τελεί υπό την αιγίδα Μουσείου ή Ακαδημαϊκού Οργανισμού, μόνο και μόνο για να είναι (όσο το δυνατόν) διασφαλισμένο ότι δεν θα συμμετάσχω σε πράξεις που θα γελοιοποιούν τον Σύλλογο και τους φίλους μου αλλά και ότι θα υπάρχει σεβασμός προς την Κληρονομιά μας.

(Η αλήθεια είναι ότι πριν κάποια χρόνια, στις αρχές της ενασχόλησής μου με τη Ζωντανή Ιστορία, ως άπειρος, συμμετείχα σε μια δυο εκδηλώσεις του είδους – αλλά είδα και απήλθα και ούτε θα ξαναλάβω μέρος… αυτό για να μην κατηγορηθώ αδίκως)

Κρίνοντας από τις θεάσεις που είχαν οι αναρτήσεις μου πίστεψα ότι ίσως γινόμουν αφορμή να αλλάξει κάτι και να μην ξανα-υπάρξουν φαινόμενα προσβολής της Ιστορίας μας. Πόσο λάθος έκανα! Μια πρόγευση του τι θα επακολουθούσε ήταν συγκέντρωση στον Όλυμπο το 2012 όπου εθεάθησαν «οπλίτες» σαφώς μεθυσμένοι με το θώρακα τους  προσαρμοσμένο σαν ξεχειλωμένο κορσέ! Η φωτογραφία μάλιστα κοσμεί το Διαδίκτυο.

Τι έχει αλλάξει και μπήκα στον κόπο να αναρτήσω νέο άρθρο, την στιγμή που έχω  υποδείξει και στηλιτεύσει στο παρελθόν αυτές τις εκφάνσεις ;

Είναι πλέον εμφανές και πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι εν-λόγω ομάδες και άτομα που ‘’κοσμούν’’ την κοινωνική μας ζωή και στους οποίους μάλλον πολύ σωστά έχει αποδοθεί (από την Ελληνική Αριστερά του 90) ο τίτλος Ελλαδο-Τρανς, πλέον συμπεριφέρονται ως ένα οικοσύσυστημα!

Από την wikipedia, διαβάζουμε τον κάτωθι ορισμό του οικοσυστήματος:

Κάθε σύστημα των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων μιας περιοχής, αλλά και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους, ονομάζεται οικοσύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από:

  • Το σύνολο των οργανισμών που ανήκουν στο ίδιο είδος, δηλαδή τον πληθυσμό
    • Το σύνολο των πληθυσμών ενός οικοσυστήματος και οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, δηλαδή την βιοκοινότητα
  • Την περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα, δηλαδή τον βιότοπο.

Ενώ στο παρελθόν βλέπαμε κυρίως ατομικές προσπάθειες (γελοιοποίησης της Ιστορίας), πλέον – όλο και πιο συχνά, όλο και πιο οργανωμένα – οι προσπάθειες αυτές συστηματοποιούνται και βλέπουμε οργανωμένο συγκερασμό δράσεων και ικανοτήτων.

Πλέον:

  • οι κοινές αυτές δράσεις έχουν παγιωθεί σε μια ορισμένη (ίσως οριακά αυξανόμενης) ‘’κοινότητας’’ ατόμων και Συλλόγων, εν είδη πληθυσμού οικοσυστήματος
  • η αγαστή συνέργεια, η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή ικανοτήτων και πόρων πλέον συνιστούν βιοκοινότητα
  • ο χώρος δράσης των ομάδων, έχει παγιωθεί (κυρίως) στο τρίγωνο Πλαταιές, Ολυμπος, Θερμοπύλες, συνιστώντας πλέον βιότοπο

Ακολουθεί περιγραφή των ειδών του πληθυσμού οικοσυστήματος:

Λεωνιδιστές

Πρώτος και κύριος βιοτικός παράγοντας του οικοσυστήματος είναι οι Λεωνιδιστές.  Χρόνια τώρα οργανώνουν διάφορες ‘’Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής’’ με τρία είδη δραστηριοτήτων (sic) στον Αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών με αποτέλεσμα (κατά κοινή ομολογία) αξιοθρήνητες καταστάσεις (εκδληλωσεις-sic!)…

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με μουσικές παραστάσεις, ανάγνωση ποιημάτων, τραγούδια που αναφέρονται στη Μικρασιατική καταστροφή (ναι το έχουμε ακούσει και αυτό), όπερες και μπαλάντες – ας πει κάποιος στους ανιστόρητους αδύναμους (σωματικά και νοητικά) συμμετέχοντες, ότι οι Πολεμιστές των Θερμοπυλών δεν πήγαν με νυκτικά και θλαστικά μουσικά όργανα (πιάνα, άρπες, κύμβαλα και κιθάρες) στη μάχη, αλλά με διαφορετικού τύπου νυκτικό και θλαστικό εξοπλισμό!

Εκδηλώσεις με πιο πολεμικό χαρακτήρα και λαμπαδο-παρελάσεις, όπου στην διάρκεια μιας παρουσίας το 2012 είχαμε λιποθυμίες οπλιτών, παραλίγο ατυχήματα από απροσεξία στο χειρισμό του οπλισμού και τα γνωστά λογύδρια ότι «Ο Λεωνίδας γνώριζε ότι πάει για να σκοτωθεί αλλά επέλεξε τη θυσία».

Κάποιος πρέπει να τους πει ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήταν εραστές του θανάτου! Ας διαβάσουν λίγο Πλούταρχο: «Κάποτε ένας έμπορος πρότεινε σε έναν Σπαρτιάτη να του πουλήσει έναν πετεινό (προσφιλές θέαμα στην αρχαία Σπάρτη οι κοκορομαχίες), ο οποίος θα σκοτωνότανε πάνω στον αγώνα παρά θα έχανε τη μάχη. Ο Σπαρτιάτης του απήντησε ότι θα προτιμούσε έναν πετεινό που θα σκότωνε πάνω στον αγώνα…»

Ας διαβάσουν αν θέλουν το άρθρο μου, που τεκμηριώνει (με πηγές από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα) ότι η απόφαση του ΛΕΩΝΙΔΑ να παραμείνει την τελευταία μέρα της μάχης δικαιολογούνταν από ανώτερης σύλληψης στρατιωτικό σχεδιασμό, είχε στόχο και σκοπό τη Νίκη και επι ουδενί λόγω ήταν θυσία (κατά τα πρότυπα θυσίας αμνοεριφίων) που έχουν στο μυαλό τους.

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπου εξέχων θρησκευτικός ταγός των εν λόγω ομάδων, στο πρόσφατο παρελθόν είχε τη μειωμένη πνευματική διαύγεια να παρομοιάσει τον ΛΕΩΝΙΔΑ με αυτόχειρα Αντιστασιακό (ΒΠΠ) Διεθνιστή  Οπλαρχηγό της περιοχής. Μάλλον αδυνατούν να αντιληφθούν την διαφορά ενός οπλαρχηγού που εργαζόταν για τον Διεθνισμό και ενός Σπαρτιάτη Βασιλιά που υπερασπιζόταν την ιδεολογία που (αιώνες αργότερα) ονομάστηκε Εθνικισμός!

Φυσικά, οι περισσότεροι που συμμετέχουν στις ανωτέρω εκδηλώσεις, πριν πάνε να τιμήσουν / αναπαραστήσουν τη μαζική εξόντωση τον Περσών, επιτίθενται τσακίζοντας τα παιδάκια και τα κοκορέτσια στις γύρωθεν ταβέρνες πιστεύοντας ίσως ότι θα βρεθούν κοντά στο πολεμικό μένος τον οπλιτών που πολεμούσαν τους Πέρσες!

l1

Ορισμένοι ανέβηκαν και φωτογραφήθηκαν στο μνημείο του ΛΕΩΝΙΔΑ πιάνοντας του γοφούς του αγάλματος, ίσως προσπάθησαν να πιάσουν και τους γεννετήσιους αδένες του Βασιλέως…  ενώ κάποιοι μετέτρεψαν ακόμα τα δύο ανακεκλιμένα αγάλματα των Ποταμών Θεών σε …. ανάκλιντρα!!!

Πλαταιιστές – Ολυμπιστές

Δεύτερος βιοτικός παράγοντας του οικοσυστήματος είναι οι Πλαταιιστές.  Πολύ λιγότεροι σε αριθμό από τους Λεωνιδιστές, αλλά ενεργούν ως αυτόκλητοι «ταγοί της Ελληνικής Αρχαιοπρέπειας». Παρατάσσονται με ιδιαίτερη υπερηφάνεια εμπρός στα ερείπια των Αρχαίων Πλαταιών  αλλά και στον Όλυμπο και εκτελούν (κυριολεκτικά) την όποια σοβαρότητα της εκδήλωσης.

Ρωμαικοί χιτώνες, λαμέ υφάσματα, ριχτάρια καναπέ σε ρόλο μανδύα, λευκές σαγιονάρες, λευκά δαντελωτά γάντια, λευκά Nike αθλητικά παπούτσια, άρρενες Ιερείς με αμφίεση Ιέριας (κόκκινοι χιτώνες με λευκές Χ κορδέλες στο στήθος, στυλιστικό χαρακτηριστικό γυναικείων χιτώνων της αρχαιότητας), τοξοβόλες νύμφες με αμφίεση που παραπέμει στο έργο του Τόλκιεν “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, τσίγκινοι θώρακες, πλαστικά απάρτια πανοπλιών και λοιπά ευτράπελα.

Και επίσης να υπενθυμίσω ότι στην Μάχη των Πλαταιών οι αντίπαλες δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν Θηλυκού γένους τοξότες. Η οποιαδήποτε αναπαράσταση Θήλεων τοξοτών ανήκει στην σφαίρα της αν-ιστορικότητας.

Συμβουλεύω τους συνδαιτυμόνες αυτών των εκδηλώσεων να μελετήσουν την αρχαία Ελληνική ενδυμασία, και να προσπαθήσουν να την αποκαταστήσουν σωστά. Το πολύ εντυπωσιακό είναι ότι το να αποκαταστήσεις ιστορικά σωστά την αρχαία Ελληνική ενδυμασία είναι εξαιρετικά εύκολο και οικονομικό για όποιoν έχει τη δυνατότητα να σκέπτεται λογικά.

Ριχτάρια καναπέ και λευκές σαγιονάρες...φευ!

Ριχτάρια καναπέ και λευκές σαγιονάρες…φευ!

Ιερέας(sic) με Ιερατική εμφάνιση Αρχαίας Ιέρειας ή με εφάνιση Άγγλου Στρατιωτικού του 18ου αιώνα;

Ιερέας(sic) με Ιερατική εμφάνιση Αρχαίας Ιέρειας ή με εφάνιση Άγγλου Στρατιωτικού του 18ου αιώνα;

 Οι αρχαίοι κωμικοί ποιητές θα είχαν  σίγουρα πολύ υλικό για να δημιουργήσουν!

Μαραθωνιστές

Άδραξαν την ευκαιρία της διοργάνωσης  του Μαραθώνιου Δρόμου  κι ασέλγησαν κι αυτοί πάνω στην Ιστορία για να μην υστερήσουν από τους άλλους  ημιμαθείς αρχαιόπληκτους! Δεν έχουμε να πούμε πολλά, παραθέτουμε εικόνες με μόνο σχόλιο, το ότι τα μαγαζιά παιχνιδιών πρέπει να είχαν την τιμητική τους… απλά τα πράγματα .  Οι εικόνες δεν μιλούν…κραυγάζουν!

m1

m2

Πυδναιο-σαρισσοφοροι

Και για να μην έχει κανείς αυταπάτες για το τι θα διαδραματιστεί και φέτος στους τόπους θυσίας των Πατέρων μας, κάποιοι θέλοντας να ξεφύγουν από το τρίγωνο ΟΛΥΜΠΟΣ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ αποφάσισαν για πρωτοτυπία να… ασελγήσουν επί της Ελληνιστικής περιόδου!

Στόχος τους αυτή τη φορά ήταν η Πύδνα αλλά ο Δήμος Πύδνας υποψιασμένος απεστασιοποιήθη αν και με επιστολή που βάζει σε σκέψεις για την επάρκεια της ιστορικής τους γνώσης! Μαζεύτηκαν κάποιοι όμως στη Μεθώνη Πιερίας (ε, να ‘μαστε και κοντά στη θάλασσα) και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν μακεδονική φάλαγγα φορώντας πλαστικά, ξεχειλωμένους τσίγκους και κρατώντας τα δόρατα με τα δυο χέρια κοντά στους σαυρωτήρες! Κι αυτό τη στιγμή που αντιστιχοι σύλλογοι ιστορικών μελλετών στη Γερμανία (από το 2005) και την Ισπανία (από το 2011) έχουν λειτουργικές αναπαρστάσεις  του συγκεκριμένου όπλου. Τόσο δύσκολο πια τους ήταν να φτιάξουν μια σωστή σάρισσα; Ελεος!!!

Μια νέα μορφή ζωής προστέθηκε στο οικοσύστημα οι Πυδναιοσαρισσοφόροι! Τα “γενέθλια του νεου είδους ”(sic) ίσως ηταν ο λόγος για τα τσάμικα και τις ψησταριές που…επακολούθησαν! Προτότυπος τρόπος να θυμαται κανείς τις μελανές στιγμές της ιστοριας με κοψίδια και…κλαρίνα!!!!

Και οι Συνεργάτες αυτών…

Αλλά υπάρχουν και χειρότεροι από τους ΜΑΡΑΘΩΝΙΣΤΕΣ, τους ΛΕΩΝΙΔΙΣΤΕΣ, και τους ΠΛΑΤΑΙΙΣΤΕΣ και τους Πυδναιοσαρισσοφόρουςοι Συνεργάτες των βιαστών της Ιστορίας…

Κατ’ αρχήν διάφοροι «πομπώδεις και στομφώδεις γκουρού» που οικειοποιούνται ονόματα Μεγάλων Μορφών της Ιστορίας μας – ειδικά όταν οι ίδιοι στην καθημερινή τους ζωή αποτελούν το άκρο αντίθετό τους – για ψυχολογική στήριξη προκειμένου να ξεπεράσουν κάποιες ανεπάρκειες ισως…

«Σύλλογοι πολεμικών τεχνών» αυτό-ευτελίζονται λαμβάνοντας χώρα στα δρώμενα των «γηγενών αρχαιολάγνων» μόνο και μόνο για να δείξουν ότι έχουν δραστηριότητες αφού αδυνατούν να οργανώσουν κάτι ιστορικά ακριβές ή έστω στα όρια της αξιοπρέπειας. Και φυσικά πως να το κάνουν όταν κύρια ασχολία τους είναι να υιοθετούν αβασάνιστα και να διαφημίζουν στις ιστοσελίδες τους την Ελληνικότητα αρχαίων Ευρασιατικών πολεμικών τεχνών για να εντυπωσιάζουν τους αδαείς; Πως να το κάνουν όταν εξευτελίζουν τα μέλη τους σε Διεθνείς εκδηλώσεις, με το να ‘’αναπαριστούν’’ Αρχαίους Γαλάτες φέροντας αμφίεση που παραπέμπει σε κρατουμένους φυλακών ΒΠΠ;

Όταν κάποιοι αποδεικνύουν με επιστημονικό τρόπο το ανυπόστατο των ισχυρισμών τους,  οι «γκουρού» σαλαγούν τις αγέλες τους (καμία σχέση με τις Σπαρτιατικές αγέλες) και καλλιεργούν την ημιμάθεια εφαρμόζοντας απόλυτα το «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» για να μην βρεθεί κανείς που «επίσταται του θέματος» και δείξει δημοσίως την ημιμάθεια των «αλάθητων»!

Αρέσκονται να αποκαλούνται πολεμιστές και προστάτες της «Πατρώας Παράδοσης», γι’ αυτό και δίνουν καταφύγιο σε κάθε τρέσαντα, ρίψασπι και λιποτάκτη που προσπαθεί «να δειξει μαχιμότητα», γιατί φυσικά τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν «αδένες» ώστε να αμφισβητούν τους «αλάθητους ηγετίσκους».  Οι λιποτακτολάγνοι μύστες δάσκαλοι φυσικά δεν έχουν λοιπόν πρόβλημα να συγχρωτίζονται με πρώην διεθνιστές αρνητές του Ελληνισμού και νυν τιμητές (βλέπε τους Θρησκευτικούς Ταγους των Θερμοπυλών που αναφέρονται ανωτέρω).

Κι ενώ οι ημιμαθείς τυρβάζουν περί «Πλάτωνος Πολιτείας» και μοστράρουν ανιστόρητους ισχυρισμούς εφευρίσκοντας σοφίσματα για να δικαιολογούν τρέσαντες,  εγώ πιστεύω ότι μόνο με σωστή έρευνα και τεκμηρίωση προάγεται το Ελληνικό Πνεύμα που συνοψίζεται στην «Άρνηση του δόγματος και πειθούς δια της αποδείξεως» όχι μόνο «εν Οίκω» αλλά και Διεθνώς.  Η επίδειξη της ημιμάθειας και της προχειρολογίας ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ με ΤΙΠΟΤΑ γιατί στις εποχές που ζούμε η σωστή ανάδειξη του Ελληνικού Πνεύματος είναι ο “Αριστος Οιωνός” για όποιον  “Αμύνεται περι Πάτρης”.

Υ.Γ.  Είμαι περήφανος που έχω φίλους που δεν είναι ξερόλες και λιποτάκτολάγνοι αλλά και εχθρους που ειναι το αντίθετο!

One Comment
  1. Ωραίο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: