Skip to content

125ο Συνοριακό Σύνταγμα – Oι αντίπαλοι του Ρούπελ

05/04/2013

Eλληνικά aντιαρματικά εμπόδια στο Στρυμώνα

Eλληνικά aντιαρματικά εμπόδια στο Στρυμώνα

Η στενωπός του Ρούπελ παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Γερμανούς καθώς κάλυπτε το μόνο αξιοπρεπές οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο από την Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Τυχόν παραβίαση της διάβασης άνοιγε το δρόμο προς την Θεσσαλονίκη και εκμηδένιζε την ελληνική ταξιαρχία Νέστου. Η αποστολή ανατέθηκε στο 125ο σύνταγμα συνοριακού πεζικού που είχε προσκολληθεί στην 72α μεραρχία πεζικού.

Γερμανοί στρατιώτες με λέμβο διανύουν ένα ποτάμι. Η εικόνα δίνει μια άποψη της εφόδου στο Στυμώνα

Γερμανοί στρατιώτες με λέμβο διανύουν ένα ποτάμι. Η εικόνα δίνει μια άποψη της εφόδου στο Στυμώνα

Το σύνταγμα είχε σχηματιστεί στις 10 Νοεμβρίου 1938 από δύο τάγματα πεζικού με αποστολή τη φρούρηση οχυρώσεων της γραμμής «Ζίγκφριντ». Είχε έδρα το Saarbrücken στην 12η στρατολογική περιφέρεια. Το 1940 μετατράπηκε σε σύνταγμα μηχανοκίνητου πεζικού (Pantzergrenadier Regiment),  Το 1941 απέκτησε και  τρίτο τάγμα. Εκτός από τους 4 λόχους γρεναδιέρων (μηχανοκινήτων πεζών) προστέθηκε 5ος λόχος σκαπανέων εφόδου (Sturmpionier) με ειδίκευση στα εκρηκτικά, τα φλογοβόλα και την εξάλειψη κωλυμάτων με σκοπό την εκπόρθηση οχυρών θέσεων. Προστέθηκε ακόμα μία πυροβολαρχία εφόδου εφοδιασμένη με 6 αυτοκινούμενα οβιδοβόλο των 75μμ πάνω σε σκάφος άρματος υποδείγματος ΙΙΙ. Η μονάδα ήταν πλήρως μηχανοκίνητη και ακόμη και τα όπλα υποστηρίξεως (όλμοι, βαρέα πολυβόλα) εφέροντο επί ημι-ερπυστριοφόρων οχημάτων.

Πολυβολητές του του 125ου Συντάγματος σε βουλγαρικό δάσος ετοιμάζονται για τη επίθεση κατά του Ρούπελ

Πολυβολητές του του 125ου Συντάγματος σε βουλγαρικό δάσος ετοιμάζονται για τη επίθεση κατά του Ρούπελ

Το σύνταγμα διοικούσε ο συνταγματάρχης Erich Petersen. Μέχρι της 5 Απριλίου 1941 η μονάδα είχε συγκεντρωθεί στην Τζουμαγιά. Αν και οι Γερμανοί είχαν μελετήσει το χάρτη και τις οχυρώσεις  του Α’ Π.Π. δεν είχαν πλήρη αντίληψη για τις βελτιώσεις και τροποποιήσεις που είχαν γίνει στο μεταξύ. Υποστηριζόμενο από βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως (STUKA) το σύνταγμα ανέτρεψε χωρίς δυσκολία  τα ελληνικά τμήματα προκαλύψεως και έφτασε στη γέφυρα της Κούλας. Η γέφυρα καταστράφηκε από το Ελληνικό πυροβολικό αλλά οι σκαπανείς του συντάγματος την επισκεύασαν και η προέλαση συνεχίστηκε. Όταν μπήκαν στην περιοχή απαγόρευσης του συγκροτήματος Ουσίτα-Ρούπελ οι μοτοσυκλετιστές του συντάγματος αποδεκατίστηκαν από τα πολυβόλα του Οχυρού. Οι γρεναδιέροι προχωρούσαν μέσα στα οχήματά τους αλλά αναγκάστηκαν να σταματήσουν στα αντιαρματικά κωλύματα και πολλά οχήματα καταστράφηκαν από τους όλμους και τα πυροβόλα του Ρούπελ. Οι Γερμανοί γλύτωσαν τα χειρότερα χάρη στη μεγάλη αφλογιστία των ελληνικών βλημάτων – 3 στα 5 σύμφωνα με τον Petersen-και αποσύρθηκαν κακήν κακώς.

Ημιερπυστριφόρα εφοδιασμένα με οβιδοβόλα των 75 χιλ υποστήριζαν τις εφόδους του 125ου Συντάγματος. Τα περισσότερα καταστράφηκαν από τα ελληνικά αντιαρματικά. Οι ελληνικές πηγές τα αναφέρουν λανθασμένα ως άρματα.

Ο Petersen τότε ζήτησε τη συνδρομή της Luftwaffe και του υπερβαρέως πυροβολικού του 18ου Σώματος Στρατού αλλά καθώς οι παρατηρητές του είχαν φονευθεί ή τραυματιστεί οι βολές ήταν «τυφλές» και με περιορισμένα αποτελέσματα. Το βράδυ της 6ης Απριλίου  με νυκτερινή έφοδο στοιχεία του ΙΙ/125 τάγματος βρέθηκαν στα νώτα του Ρούπελ αλλά έμειναν χωρίς υποστήριξη επειδή η μονάδα τους αποδεκατίστηκε. Οι Γερμανοί οχυρώθηκαν στη θέση Γκολιάμα και την άλλη μέρα απέκρουσαν τις ελληνικές αντεπιθέσεις χάρη στη Luftwaffe.

Ο Συν/χης Erich Petersen συγχαλιρει τον Τ/χη Γ. Δουράτσο για την ηρωϊκή άμυνα του συγκροτήματος Ρούπελ.

Στις 9 Απριλίου ο Petersen έριξε τα αποδεκατισμένα τμήματά του ξανά στη μάχη μαζί με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα που ο ελληνικές πηγές αναφέρουν ως άρματα. Τα αντιαρματικά του Ρούπελ όμως, κατέστρεψαν τα πυροβόλα και η επίθεση βάλτωσε. Παρά τις προσπάθειες των αντιαεροπορικών και αντιαρματικών στοιχείων του 125ου συντάγματος που έβαλαν κατά των φατνωμάτων, οι Έλληνες δεν κάμπτονταν και οι Γερμανοί είχαν ξανά  βαριές απώλειες. Το οχυρό παρεδόθει μόνο μετά την συνθηκολόγηση, λόγω της εισόδου των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την παραλαβή του οχυρού ο Petersen απένειμε στρατιωτικές τιμές στους Ελληνες και είπε στον ταγματάρχη Δουράτσο ότι ως στρατιώτης αποδέχεται τη θυσία αλλά ως άνθρωπος θλίβεται για το αποδεκατισμένο σύνταγμά του. Το 125ο παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη και δεν πολέμησε άλλο Οι επιζώντες γρεναδιέροι αποτέλεσαν τον πυρήνα του 125ου συντάγματος πεζικού και οι σκαπανείς με τους πυροβολητές στάλθηκαν ενισχύσεις στο «Αφρικανικό Σώμα»  του Ρόμελ.

3 Σχόλια
  1. ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΙΑ…………..ΚΑΙ ΔΙΗΓΟΝΤΑΣ ΤΑ…………ΝΑ ΚΛΑΙΣ!!
    ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ? ΣΗΜΕΡΑ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?
    ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ,ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ,ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!!

    • Πληροφόρηση πρώτα… Τα άλλα έπονται…

Trackbacks & Pingbacks

  1. Η Γερμανική Αεροπορία κατά των Οχυρών | stefanosskarmintzos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: