Skip to content

Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία

02/12/2012

Τα ρούχα των Αρχαίων Ελλήνων ήταν ο χιτών, η χλαμύς, το ιμάτιο και ο πέπλος (ειδικά για τις γυναίκες). Όπως είναι φυσικό οι μόδες και οι συνήθειες άλλαζαν ανάλογα με την τις χρονικές και ιστορικές περιόδους αλλά και τις γεωγραφικές περιοχές,  Υπήρχε η δωρική ενδυμασία με απλότητα στη γραμμή και η ιωνική ενδυμασία με πολλές πτυχώσεις ως επίδειξη πολυτέλειας.

Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι Έλληνες του Κιμμέριου Βοσπόρου και όσοι βρίσκονταν στους εμπορικούς σταθμούς του Ιστρου κυκλοφορούσαν με χιτωνίκους, χλαμύδες και ξυπόλυτοι σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός το χειμώνα. Αν και ορισμένοι Καναδοί μελετητές έδειξαν ότι γούνες ζώων προσαρμοσμένες στην αρχαία ενδυμασία του επέτρεψαν να κινηθούν σε χιονοσκεπές τοπίο για δύο ημέρες, η αγγειογραφία παρουσιάζει τον Ηρακλή και με σκυθική ενδυμασία; πράγμα που αποδεικνύει ότι οι πρόγονοί μας ήταν εξαιρετικά προσαρμόσιμοι ανάλογα με τον τόπο και το κλίμα.

bc001001

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν στην διάθεσή τους μαλλί, λινό και δέρμα για την κατασκευή των ενδυμάτων τους. Το μετάξι ήταν γνωστό αλλά κόστιζε μια περιουσία και ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων και των μοναρχών. Οι κατακτητικές εξερευνήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την Ινδία εισήγαγαν στην Ελλάδα το βαμβάκι. Καλλιέργεια βάμβακος αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία.

Ο Ελληνικός Πολιτισμός επηρέασε τον κόσμο στη εποχή της ακμής του αλλά σε πείσμα πολλών εξακολουθεί να τον επηρεάζει μέχρι σήμερα. Ένας οπό τους τομείς που Αρχαίοι Έλληνες μας επηρεάζουν μέχρι σήμερα είναι φυσικά και η ενδυμασία. Πρώτοι που επηρεάστηκαν ήταν οι Ρωμαίοι. Ο Μάρκος Αντώνιος σύμφωνα με τον Πλούταρχο φέρεται να έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για την Ελληνική μόδα της εποχής του.

Ακολούθησαν οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Στην αρχή το ενδιαφέρον τους περιοριζόταν στη μελέτη της διασωθήσας Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης για να την μεταφέρουν στα δικά τους έργα. Μερικοί προχώρησαν στην ανακατασκευή ενδυμάτων ως κουστούμια για τα θεατρικά έργα που έτερπαν τους δυνάστες της Αναγέννησης. Διασκευασμένη από την αισθητική τον καλλιτεχνών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η αρχαία ελληνική ενδυμασία επιβίωνε μέσα από αυτά τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.

https://i1.wp.com/images.metmuseum.org/CRDImages/ep/web-highlight/ep71.1.bw.R.jpg

Το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης και η στροφή των κοινωνιών στον Ρωμαντισμό και τον Κλασσικισμό έφεραν πάλι την ελληνική μόδα στο προσκήνιο με τα «Αττικίζοντα» κράνη των δραγόνων και των θωρακοφόρων που διέθεταν οι στρατοί των εμπολέμων αλλά και τις γυναικείες ενδυμασίες της περιόδου Α’ Αυτοκρατορίας.

https://i2.wp.com/www.britishbattles.com/waterloo/images/french-cuirassier-l.jpg

Η επανεμφάνιση της της Ελλάδος στο χάρτη μετά την Επανάσταση του 1821 έδωσε ώθηση στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Νεο-Κλασσικισμού. Αλλά εκτός από τους καλλιτέχνες, και οι επιστήμονες με σύντονη δουλειά και σοβαρή μελέτη αποκατέστησαν τις φόρμες του αρχαίου ελληνικού ενδύματος και παρουσίασαν τεκμηριωμένες ανακατασκευές ήδη από το 1860 χρησιμοποιώντας σαν βάση τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.

ancient greek dress

Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία για ενδυματολόγους. Αν και τα ανακατασκευασμένα ενδύματα προοριζόντουσαν αρχικά για χρήση ως θεατρικά κοστούμια αυτό δε σημαίνει ότι περιορίζονταν μόνο σε αυτό. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και ειδικά του διαδικτύου μπορούμε πλέον να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

https://stefanosskarmintzos.files.wordpress.com/2012/12/f7523-greek2bdress.jpg

 

Ενδεικτικές πηγές πληροφόρησης

A Day in Old Athens, by William Stearns Davis (1910)

Professor of Ancient History at the University of Minnesota

http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p135.html

http://www.metmuseum.org/toah/hd/grdr/hd_grdr.htm

http://www.fashion-era.com/ancient_costume/ancient-greek-dress-chiton.htm

http://www.buzzle.com/articles/ancient-greek-clothing.html

http://members.ozemail.com.au/~chrisandpeter/radical_romans/snorri/greek_clothing.htm

http://www.cwu.edu/~robinsos/ppages/resources/Costume_History/greek.htm

http://thecostumersmanifesto.com/index.php?title=Main_Page

http://www.richeast.org/htwm/greeks/costume/costume.html

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: