Skip to content

Δαμάζοντας το «τέρας». Η σύγχρονη εμπειρία της σάρισσας

09/02/2012

«…μηδέν εωρακέναι φοβερώτερον και δεινότερον φάλαγγος μακεδονικής…» Aιμίλιος Παυλος

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ανακατασκευασμένα υποδείγματα μακεδονικής σάρισσας: ένα στο πανεπιστήμιο του Ωκλαντ στη Ν. Ζηλανδία, ένα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και δύο στην κατοχή του Γερμανικού συλλόγου ιστορικών μελετών «ΕΤΑΙΡΟΙ». Από τα δύο υποδείγματα στη Γερμανία το ένα φέρει την φυλλόσχημη αιχμή της Βεργίνας και τό άλλο την μακρόστενη αιχμή της Βεγόρας. Υπό την άριστη καθοδήγηση του κυρίου Kurt Schraouder, προέδρου του γερμανικού συλλόγου έμαθα να χρησιμοποιώ σωστά και με ασφάλεια το συγκεκριμένο όπλο.

Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης αποσκοπούσε στο να μάθω να τοποθετώ σωστά τα δύο κομμάτια του όπλου. Το βάρος είναι σεβαστό και  μια απρόσεκτη κίνηση μπορούσε να επιφέρει τραυματισμό των άκρων ή και του σώματος από πτώση των στελεχών του όπλου. Δέον λοιπόν η συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση να γίνεται σωστά και με προσοχή.

Η σάρισσα μεταφέρεται στον δεξιό ώμο με τα κομμάτια παράλληλα μεταξύ τους φροντίζοντας ώστε ο σαυρωτήρας να είναι εμπρός και η αιχμή πίσω. Για να την συναρμολογήσουμε τοποθετούμε με προσοχή κάθετα τα δύο τεμάχια έτσι ώστε ο σαυρωτήρας να καρφωθεί στο έδαφος. Κατόπιν στρέφουμε τα στελέχη μπροστά ώστε να αποκτήσουν κλίση 45 μοιρών από την επιφάνεια του εδάφους. Κρατάμε με το ένα χέρι το στέλεχος με το σαυρωτήρα ενώ με το άλλο σύρουμε παράλληλα το στέλεχος με τη λόγχη προς τα άνω έως ότου μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του μεταλλικού συνδέσμου και να το ασφαλίσουμε. Κατόπιν υψώνουμε την σάρισσα σε γωνία 90 μοιρών κάθετα στο έδαφος. Καλό είναι την πρώτη φόρα να μείνουμε αρκετές στιγμές σε αυτή τη θέση ώστε να εξαλειφθεί το δέος που νιώθουμε από το μέγεθος του όπλου και τον ενστικτώδη φόβο ότι η υπερυψωμένη αιχμή θα πέσει επάνω μας(!).Υποθέτω ότι σε αυτό το στάδιο οι αρχαίοι εκπαιδευτές θα επιθεωρούσαν προσεκτικά τις λόγχες των νεοσυλλέκτων πριν  τους επιτρέψουν να τις ορθώσουν για να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

Οι επόμενες κινήσεις ήταν κλίση αριστερά και δεξιά. Για να επιτευχθεί αυτό η σάρισα ανυψώνονταν και με τα δυο χέρια 10 εκ, από το έδαφος και ο ελιγμός πραγματοποιήτω. Όταν πλέον μετά από αρκετό χρόνο φάνηκε ότι έπαψα να είμαι «γαντζωμένος» στο στέλεχος ο εκπαιδευτής μου είπε να βάλω τη σάρισσα κάθετα στο έδαφος. Το ελαφρό αεράκι που πέρναγε μέσα από τις συνδέσεις παρήγαγε εκνευριστικό θόρυβο και ενέτεινε την ανησυχία μου αλλά με το πέρασμα του χρόνου το άγχος μου άρχισε να υποχωρεί. Αισθάνθηκα πάντως ανακουφισμένος όταν ελαβα εντολή να προτείνω τη λόγχη φέρνοντας την παράλληλα με το έδαφος.

Ένας άνδρας μπορεί να στρέψει το οριζοντιωμένο όπλο σε ένα εύρος 70 μοιρών  μπροστά του αλλά αυτό είναι απίθανο ότι θα μπορούσε να εκτελεστεί μέσα σε σχηματισμό. Η προέλαση γίνεται καλύτερα με μικρά κοφτά βήματα και καθώς ο εκπαιδευόμενος εξοικειώνεται με το όπλο, ένα ελαφρό τροχάδην είναι δυνατόν να εκτελεστεί για 20 περίπου μέτρα. Δεν μπορώ να πω με ασφάλεια αν οι αρχαίοι σαρισσοφόροι διέτρεχαν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Παρατήρησα επίσης ότι όλες μου κινήσεις διευκολύνονταν όταν είχα την ασπίδα (εν είδη αντίβαρου) και ότι τα πτερύγια του σαυρωτήρα διευκόλυναν σημαντικά τις κινήσεις του όπλου. Επίσης κατ’ εμέ, η λόγχη τύπου Βεγόρας είναι πιο ορθή αποκατάσταση γιατί έχει λιγότερο βάρος και διευκολύνει μια προσπάθεια σταθερής αργής διάτρησης. Εκτιμώ ότι εμπειρία μου δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης καθώς δεν έχω βρεθεί ακόμα σε πλήρη σχηματισμό μακεδονικής φάλαγγας.

Ευχαριστώ θερμά τους φίλους μου στο Γερμανικό σύλλογο ιστορικών μελετών «ΕΤΑΙΡΟΙ» για την ευγενική χορηγία του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας στο αντικείμενο.

Εδώ το άρθρο στα Γερμανικά μεταφρασμένο από τον Τ. Σίλο.

4 Σχόλια
  1. Eμείς ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Καλό βράδυ!

    • Ευχαριστώ γι α το ενδιαφέρον σας.

  2. Ευχαριστώ για την αναμετάδοση…

Trackbacks & Pingbacks

  1. Η σύγχρονη εμπειρία της σάρισας | Τάδε έφη... ΕΦΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: